Taierea si dirijarea vitei de vie

Sunt oarecum un novice in viticultura, dar pe masura ce invat o sa impartasesc cu voi. Acesti butasi de vita de vie sunt in anul al treilea si i-am scurtat temeinic in fiecare an, nepermitandu-le sa se ridice, in idee de a obtine o radacina puternica. Este momentul sa ii dirijez asa cum doresc. Pentru aceasta, de la tulpina voi permite sa porneasca doua coarde principale de pe care o sa dirijez lastarii, fara a ma lacomi la prea multi.

vita de vie taiere si dirijare

Indicatiile din imaginea de mai sus corespund, practic, la doua variante de taiere (conducere) a vitei de vie tinere:

1. varianta pe care o prefer eu, formarea unui “gard” roditor, in care tulpina se ridica pana la 60-70 de cm. apoi din cele doua coarde principale se permite dezvoltatea lastarilor la fiecare aproximativ 20 de cm. Dupa cum vedeti, mugurii si lastarii intermediari se indeparteaza.

2. varianta in care vita de vie se conduce pe lungime – daca doriti sa o ridicati pe o terasa, sa formati o bolta etc. – caz in care majoritatea lastarilor se indeparteaza pana ajunge via la lungimea dorita, varful se lasa sa creasca, dar nu mai mult de 1 metru maximum anual, pentru a nu stoarce radacina tanara de vlaga.

Important: nu va lacomiti sa lasati multi struguri in primii ani de viata ai vitei de vie! E suficient unul sau doi, ca sa vedeti daca va place soiul, mai multi ar debiliza planta.

Nu uitati, primavara este perioada cand vita de vie trebuie stropita cu tratamentele specifice contra manei si fainarii, descrise la articolul tratamente de primavara la pomii fructiferi si vita de vie (click pe link), respectiv tratamente dupa scuturarea florilor la pomii fructiferi (click pe link).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>