Cum se leaga un termostat la pompa de recirculare a apei a cazanului de incalzire pe lemne

Termostatul este un accesoriu important pentru pompa de recirculare a centralei termice pe lemne, el, practic, gandeste pentru ea, ii comanda oprirea si pornirea. Deseori, se intampla ca termostatul sa cedeze (mie mi s-a intamplat cam in fiecare iarna). Pretul unui termostat nu e mare, doar 30-40 de lei, dar pana cand vine instalatorul a carui manopera e de cele mai multe ori mai scumpa decat pretul termostatului, trebuie sa rabzi frig. Pentru a nu mai depinde de agenda niciunui instalator, voi incerca sa va explic cum se leaga un termostat la pompa de recirculare a apei a cazanului de incalzire pe lemne.

Aveti  nevoie  de un termostat functional:

Si de o unica unealta, o surubelnita cu cap cruce:

Mai aveti nevoie de 2 bucati de cablu cu 3 fire colorate in maro, albastru si galben-verde. Lungimea cablului depinde de distanta pana la priza de curent si distanta de la termostat la pompa, deci masurati aceste doua distante si la fiecare adaugati un plus de 25-30 de cm. pentru lejeritate;  tineti cont sa nu atinga tevile sau cosul de fum sa se topeasca.

Dupa ce desfaceti carcasa termostatului veti vedea urmatoarele:

Dupa explicatia de mai sus, se leaga firele care vor merge la pompa.

Urmariti cu exactitate traseul firelor in pompa; in partea superioara sunt firele care vin din termostat – albastru, maro si galben-verde; in partea inferioara (cu specificatia cablu de alimentare) este cablul care vine de la priza de curent electric.

a) Foarte important: ambele fire maro, cel care vine din termostat si cel care vine din priza, se conecteaza intre ele cu un conector.

b) firele de culoare albastra se conecteaza unul langa altul asa ca in poza.

c) firele de impamantare galben-verde se leaga impreuna la surubul de impamantare, dupa cum este vizibil in poza.

In final, atasez si doua schite:

schema pentru pompa de recirculare cu o singura intrare a firelor

Schema pentru pompa de recirculare a apei cu doua intrari ale firelor:

Sper ca v-am fost de folos. Spor la treaba si stati la caldura!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>