Cazan de incalzire pe lemne Viadrus, exploatare si intretinere

Cand s-a pus problema de a incalzi noua noastra casa, nevasta-mea, admiratoare inflacarata a tot ceea ce insemna tehnologie de varf, si-a dorit cu infrigurare un cazan cu gazeificare. Eu, vechi fochist autorizat :P (pe bune, am brevetul din armata), sustineam ideea clasicului cazan din fonta, mai simplu, ziceam eu, si mai usor de exploatat. Nevasta-mea, in dorinta ei de a ma combate cu argumente bine puse la punct, s-a pus si a studiat toate informatiile gasite pe itnernet, a citit zeci de formuri etc. Si intr-o buna zi, iaca vine (tot ea) si-mi zice: “Luam cazan de fonta!”. “Pai cum de te-ai razgandit?”. “Am citit pe formuri ca un cazan cu gazeificare iti face o economie – la lemne – de 200 de euro pe an. Pentru ca diferenta de pret la achizitie este cu 2000 de euro in plus pentru asta smecher, inseamna ca se va amortiza in 10 ani de exploatare, timp in care sunt convinsa ca se va face praf cazanul ala cu gazeificare care e din tabla, asa ca va trebui sa cumparam altul.”Lucru mare, s-a convins singura si nu a trebuit sa duc eu munca de lamurire ca nu ajungeam niciunde cu ea! Asa ca am achizitionat un cazan Viadrus U22D de 50 de kw care cu tot cu pompa si fitingaraie m-a ajuns, sa zicem, la ceva peste 1000 de euro. Cazanul e mare pentru ca nici casa noastra nu e mica, am vreo 288 de mp utili (336 mp construiti).

Anul asta e a patra iarna cand incalzim casa cu acest cazan. Daca alte cazane mai smechere (cu ventilatie) de prin vecini au avut nevoie deja de piese de schimb (ventilator de gazeificare, chituri de garnituri la usi, toate cu preturi peste 100 eu/buc.), al meu nu a avut nevoie decat de lemne si de doua maini dispuse sa-l mai curete, cand si cand.

Cazanul asta e bun si solid, practic arde si gunoiul menajer, dar atunci veti avea dificultati ca sa-l curatati, ca se depune o mazga greu de indepartat pe pereti. Eu folosesc lemn de fag (se mai nimereste si cate-un stejar prin el) si ma straduiesc sa-l achitionez, aduc acasa, tai si stivuiesc undeva in aprilie-mai. Pana cand incepe iarna, lemnele se usuca si le creste mult eficienta.

Inainte de a aprinde focul, verific intotdeauna clapeta (usita) din spate de la cazan, o curat zilnic pentru ca in timpul exploatarii se formeaza cenusa si orificiul de evacuare a fumului poate fi astupat chestie care va crea fumigatii neplacute in incaperea in care aveti cazanul.

Dupa ce ati curatat bine, nu uitati sa inchideti clapeta la loc!!!

Ca sa aprind focul, asez niste vreascuri in crucis  si folosesc o tableta pentru aprindere:

Bineinteles, merge si cu hartii, da’ s-au terminat si alea, de cand focarim :P ! Tabletele de aprindere le cumpar de la magazine de bricolaj (gen praktiker sau dedeman) sunt cele care se folosesc cand aprinzi focul la gratar.

Aprind tableta si peste ia asez alte vreascuri, ca sa formez un pat de jar sanatos inainte de a pune lemnele mari.

Dupa ce se aprind bine vreascurile incep sa pun lemnele mari (cu o sectiune a butucului de pana la  aproximativ 15-20 cm.). Le asez ca la tetris si astept sa urce temperatura apei la valoarea dorita.

Daca doresc sa mentin pe timp mai lung o temperatura in instalatie intre 50-60 de grade, dupa ce am atins temperatura de 60 de grade rotesc termostatul (cel de care e agatat lantul de la usita) si il fixez intre 50-60 de grade (ceea ce e scris cu alb). Temperatura in instalatie fiind deja de 60 de grade, usita din partea de jos va fi inchisa. Agat carligul lantului la o pozitie care sa il mentina perfect vertical, ceea ce va provoca deschiderea usitei (si ridicarea temperaturii) in momentul in care temperatura va scadea sub valoarea setata. Atentie mare, lantul trebuie sa fie functional, sa nu fie rupt etc.!

Dupa aceste reglaje, trag clapeta de fum ceva mai mult de jumatate, “arestand” in cazan cat mai mult din gazele fierbinti formate (ia-m facut o mica crestatura la pozitia jumatate).

Si cam atat! Cand doriti sa realimentati cazanul, mai intai impingeti clapeta de fum inapoi si asteptati 10 secunde, ca sa nu va inabuse fumul cand deschideti usa.

Cu acest cazan viadrus clasic vreau sa va spun ca am obtinut autonomie de 5-6 ore (adica la finalul celor 6 ore gaseam jar, aruncam 3 lemne si focul repornea). Fiind de fonta, temperatura in instalatie de mentine mai bine decat in cazul unuia de tabla. E un cazan robust si simplu de exploatat si intretinut.

Ca sa curat cazanul (sa se exfolieze de pe pereti gudronul negru ce se depune) rasfir jarul in interior si arunc in cazan 5 plicuri de naftalina (e un cazan mare, pentru unul mai mic se reduce proportional cantitatea de naftalina), inchid usa si imping clapeta de fum la maximum (sa fie deschisa). Las sa arda totul pana se raceste, dupa care il perii cu peria de sarma in interior si toata depunerea cade foarte usor. Operatia asta o fac o data pe luna, in schimb scoaterea cenusii e obligatorie zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>